Haku

Tietoa meistä

Nuohtti on hakupalvelu, joka tarjoaa pääsyn eurooppalaisissa muistiorganisaatioissa sijaitseviin saamelaiskulttuuriin liittyviin digitoituihin arkistomateriaaleihin. Historiallisista syistä sekä arktiseen alueeseen ja alkuperäiskansoihin pitkään kohdistuneesta mielenkiinnosta johtuen huomattava osa saamelaiseen kulttuuriperintöön kuuluvista aineistoista sijaitsee Saamenmaan ulkopuolella. Voit tutustua Nuohtti-palveluun aineistojaan tarjoaviin organisaatioihin tässä luettelossa.

Nuohtti-palvelun ylläpitoa tukee Norjan Kansallisarkiston Saamelaisarkisto, Suomen Kansallisarkiston Saamelaisarkisto sekä Ruotsin Kansallisarkisto.

Nuohtti kehitettiin Digital Access to the Sámi Heritage Archives -projektissa (2018–2021), jonka rahoittajana oli EU Interreg Nord -ohjelma. Projektin kumppaneina olivat Suomen ja Norjan Saamelaisarkistot, Lapin yliopisto (hankkeen johtaja) sekä Oulun ja Uumajan yliopistot. Lisätietoja projektista on täällä.

Kiitokset

Lukuisat eri tahot ovat aiemmin osallistuneet hakuportaali- ja hakukonealustojen kehitykseen sekä lingvistisiin ja paikkatietoihin liittyvien palveluiden ja tietolähteiden luomiseen. Tämän hakupalvelun teknisessä kehityksessä Digital Access to the Sámi Heritage Archives -projekti on pystynyt hyödyntämään laajasti tätä aiemmin tehtyä työtä.

Lisäksi projekti on hyötynyt suuresti nykyaikaisesta digitaalisen kulttuuriperinnön infrastruktuurista, jota kirjastot, arkistot ja museot yhteistyössä digitaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijoiden, tutkijoiden ja kehittäjien kanssa ovat vuosikymmenten aikana kehittäneet ja vakiinnuttaneet.

Digital Access to the Sámi Heritage Archives -hanke haluaa erityisesti kiittää seuraavia tahoja ja hankkeita: